Tipy pro zdravější grilování

Pokud si vzpomeneme na naše dětská léta, jistě v nich budou figurovat právě táboráky s připálenými špekáčky, které z výživového hlediska nejsou tou nejzdravější volbou pro letní večeři. Proč se ale grilovaček úplně vzdávat, když existují i daleko zdravější pokrmy, které můžeme s chutí připravit na rozpáleném grilu a dokonce i ve zdravější variantě?Grilovaná pražma
 
Zaměřte se na čerstvé potraviny
Grilování ano, ale zdravější formou. Pokud tedy chceme opravdu jíst zdravěji, je zapotřebí omezit veškeré uzeniny, které obsahují příliš tuku, soli a konzervačních látek. Raději sáhněte po čerstvém mase nebo rybách, které si sami můžete dochutit dle libosti. Ne každému se poštěstí hodit na gril pořádný steak z pravé svíčkové, ale i levnější drůbeží nebo mleté maso bude chutnat skvěle. Co si připravit například špízy nebo dáte raději přednost hamburgerům?
 
Odstraňte přebytečný tuk
Nejvíce karcinogenních látek vzniká z odkapávajícího oleje na horké uhlíky. U modernějších grilů bývá umístěn trychtýř, který odvádí veškeré šťávy z masa do připravené misky. Zamezit vzniku škodlivých látek můžete i tím, že přímo nad oheň budete umisťovat maso s malým podílem tuku, zatímco tučnější maso připravíte na grilu za pomoci grilovací misky. 
 
Pozor na spáleniny
Vyhněte se i připálenému nebo dokonce zuhelnatěnému masu, které přispívá k riziku rakoviny žaludku a tlustého střeva. Pokud tedy s grilováním nemáte tolik zkušeností, stačí maso zabalit do alobalu nebo použít grilovací misku, která maso před spálením ochrání. Špízy na roštu
 
Čistý rošt
Než začnete grilovat, vždy se ujistěte, že je rošt čistý. Připálené kousky masa nebo zbytky marinády…pro tělo nic zdravého. Rošt stačí před grilováním na několik minut ponořit do horké vody a potom jemně vyčistit navlhčenou houbičkou s prostředkem na nádobí.
 
Nezapomínejte na zeleninu
Jako přílohu zvolte místo nezdravého světlého pečiva raději zeleninový salát nebo zapečené brambory.