Játra se sice umí sami od sebe regenerovat, ovšem neměli byste na to hřešit. Raději funkci svých jater podpořte pravidelným okysličováním a vyváženou stravou. Jejich porucha vám totiž může ohrozit život.
Co mají játra za úkol:
· Vyrábějí žluč, která pomáhá při trávení tuků.
· Uchovává se v nich energie v podobě zásobního cukru.
· Odstraňují toxické látky z organismu.
· Zpracovávají tuky a cukry.
Pokud játra nefungují tak jak mají:
· Při trávení tučných jídel můžete pociťovat nevolnost, bolesti břicha, pálení žáhy, můžete mít průjem, nadýmání a zvracení.
· Mohou se vytvořit žlučové kameny. Pokud se kamínek zachytí v ústí žlučovodu, dostaví se velmi bolestivá kolika.
· Zhoršuje se průtok krve játry, krev se tak hromadí v trávicím systému, což může vést k tvorbě hemeroidů.
· Pokud vás postihnou jaterní poruchy, můžete mít výrazné změny nálad, podrážděnost, nesoustředěnost, bolesti hlavy, únavu i deprese.
· Špatná funkce jater ohrožuje imunitní systém.
· Dochází k výkyvům hormonálního systému.
· Mohou se objevit alergie, vyrážky, záněty i virové infekce.
Jak játra čistit:
· Zelený čaj – ten obsahuje nejvíce antioxidantů, které pomáhají k očistě jater.
· Ostropestřec – tento bodlák má skvělý vliv na funkci jater. Zamezuje jejich poškození, proto ho doporučují i lékaři.
· Artyčok – listy a kořeny prospívají činnosti jater, působí detoxikačně, podporují tvorbu žluči a pomáhají regeneraci jater.
· Kurkuma – je silný antioxidant, který bojuje proti zánětům a usnadňuje tvorbu žluči.
· Pampeliška – její listy i stonky jsou plné minerálů a vitamínů, které čistí játra.
· Pohyb – díky přísunu kyslíku se játra lépe regenerují.
Co játrům neprospívá:
· Vyhýbejte se chemicky upraveným potravinám. Ochucovadla, barviva, konzervanty – to vše játra přetěžuje. Raději jezte čerstvou zeleninu s vyšším obsahem betakarotenu, minerálů a vitamínů.
· Rafinovaný cukr a umělá sladidla.
· Smažené pokrmy a ztužené tuky.
· Přejídání.
· Alkohol a cigarety.
· Stres.